Jul 7, 2009

seliak

seliak? ketiak kah? tentulah.........bukan!hehe..aku ade bace paper few days ago n die cakap kalau selalu ade ulcers leh dapat penyakit seliak.disebabkan aku ni penchenta ulcers,dengan perasaan cool diselitkan dgn muke yg control cun ini,aku googled la pasal seliak ni.apakah ia?ia adalah penyakit yg sukar ditebak!oh no~

in short, seliak ni disebabkan badan kite ni x boleh nak consumed protein gluten. bila x boleh nak consumed gluten ni, usus kite leh jadi rata..
so, bila dah rata tu, nak digest makanan pun kurg effective la, hence akn buat kite kurg nutrisi.. and bende ni akn lead ke bermacam2 lagi masalah mcm anemia,diabetes dsb..
so desne, kalau nk thu lbh lnjut leh p jmp doc n test darah kamu. spatutnye if ade seliak ni x leh makan mknn bergluten mcm gandum n barley. tp,better jumpe doc dulu untuk tahu mslh sbnrnye.mne tahu,bukan seliak ke kan..
btw,uruk gak name seliak ni kan..mcm ketiak pun ade.hahah..nak advanced??kite sebut celiac@nontropical sprue :) nak bace lbh lanjut?click here.

ps : aku dapat mc 2 hari..yippie!!


cheeeeyah!!xske bleh blah!!

10 comments:

DIK AN said...

Wow! Bermanfaat!

bubbye said...

serious aku jeles!nak cuti gak!!!

Da' daffodil D said...

dik an : thanks..
bubye : sila la jeles.hahaha

Afif Zainuddin said...

perghh..
usus rata??
cantik tu..
hahaha~

Da' daffodil D said...

erk...perut rata-flat leh tahan agik...usus rata bahaya wooo~

mUTe said...

akhirnya ader gak post yang berinformasi.. hak3!!! Besok aku pon cuti gak.. :-p

ZARA 札拉 said...

hahaha~

sukar ditebak ke ditembak?

damn!

ko dgn Keroll dapat cuti!!

Da' daffodil D said...

mute : siut ko...cam la post ko hebat sgt, haha...esok ko cti ape lak..?
zara : ditebak la....jeles ke kami dpt cti?hek3

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O
O

berinformasi,berfakta, ber3...
hahahaha

**suzenisme** said...

mcm bleh kurus je bunyi nye kalu dpt disease ni ek...

u slalu kne ulser mulut ye?
sbb kn ulser perut pon ade gak..
so, yg mane 1?