Dec 4, 2009

ibu zaman sekarang

tadi aku ke pasar malam. sedang aku menunggu baizura membeli nasi goreng zaini, aku terdengar seorang budak kecil bertanya pada ibunya ;

mama, air warna hijau tu air apa?
mana ada air warna hijau
tu, pakcik tu tulis kathira. kathira tu apa?
entah, mana mama tahu. esok pi tanya cikgu kat sekolah.

sepuluh tahun akan datang, tatkala aku sudah berkeluarga, aku pasti akan ke pasar malam bersama suami dan anak anak. heh. dan jika anak aku bertanya

ibu, air warna hijau tu air apa?
yang mana satu sayang?
tu, pakcik tu tulis kathira. kathira tu apa?
ibu pun tak pasti, balik nanti ibu 'usyar' kamus. ok sayang?

haaa. tak ke molek jawab gitu kalau tak tahu. ^_^. ya, aku pasti akan menjadi ibu yang baik kepada bakal anak anakku nanti. heh.

ps : kenapa lately bila pakai jeans rasa jeans tu mengecil? haih.

28 comments:

hudaluna said...

dh mengurus la tu..


nasi goreng zaini?


joni pon tahu goreng nasik eh?

ni link fatiehah..

eh..
kitorg ngumpat baik je..
:P

hudaluna said...

yea aku first?


hahah

fitriah said...

mama, nak cekelat!

Daffodil D said...

hudaluna : mana? xdapat pun link? joni pandai makan nasi goreng jea, heh. ye, kau 1st. hadiah, taik hidung. ;p

Daffodil D said...

fitriah : kawan dgn dayana balik t mama bg cekelat o.k? ;p

Kuwe said...

haha. trylah usya kamus tengok khatira ada ke tak.


amacam.


ada?

Daffodil D said...

kuwe : sekarang mungkin tiada. 10 tahun lagi, siapa tahu? kan? ;p

chokio_nia said...

bagus..da de angan2 nak jadi ama yg bek..cun pula tu..huhu

jap2..ko maken mengembang lah..hehe

♥miszluna™ said...

aik..
link x kua..

http://fatiehah.blogspot.com/

♥miszluna™ said...

taik idong je ko kasi..

huh

Shahrul Azry said...

dok umah dah jadi gemuk la tu..kah3

Rowena Chasez said...

wahhh..
ibu mithali..
nk jdi ibu mithali jgak..
a'ah kn..
sometimes,org lyn anak die kasar sgt..
trok btol...
huu~

i'msosupernotcool said...

owh..
ad org oter jeans tu kot..
haha..

LORD ZARA 札拉 said...

mak~

oo mak~

hehehe~

mak, saya nak papa yang kacak~

Daffodil D said...

chokio : haha. cun? trimas ain..!! haha. kembang ckit je kut~ ;p

Daffodil D said...

miszluna : thanks~ ;D

Daffodil D said...

shahrul : hello, aku kat utm run project ah!

Daffodil D said...

rowena : tahu xpe. mane la x terbantut akal budak tu. hoho. ;D

Daffodil D said...

imsupernotcool : ah, u have same thought with me. heh. ;p

Daffodil D said...

zara : haih, kacak2 nanti papa kene kebas..xleh~ ;p

yaziith su anaz said...

bontot besar de hati cakap jeans mengecik.
haha.



gile lah kau jadik cekgu t didi.
for sure ko takan sabar ntok 10 jam pon.
:DDD

Daffodil D said...

yaziith : bla lak aku jadi cekgu? ape kau meraban ni busuk?

niesz said...

niesz pon..hihi..berangan jer niesz ni kan..
niesz nk anak niesz pnggil niesz ummi..haha..

Daffodil D said...

niesz : ehem. ummi dan walid kah? ;p

Arief Arf said...

hahaha..
mithali sungguh..
bagus2..

but seriously,
air kathira tu ape?

hahahaha

X)

Daffodil D said...

ariefarf : haha, i wish i know. ;p

iezat n hobbes said...

gua yakin 10 tahun lagi lu akan jadi ibu yang gemuk!

Daffodil D said...

iezat : mangkuk kau iezat!!