Jan 16, 2010

pantun

Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

ps : " jika cinta dia .. jujurlah padaku .. tinggalkan ku disini tanpa senyumanmu .. ".. persahabatan itu sangat indah. asma, kite sentiasa kat sini untuk awak, be strong. :)

pss : i rindu you tapi you tak rindu i. nak rindu orang lain lah. XD rindu mama!

13 comments:

sharamli said...

baju2 byk da ketat..sebab da gem0k...
hik3..xde la...

fitriah said...

:)

Daffodil D said...

sharamli : gemok bli baju baru! :P

Daffodil D said...

fitriah : sedekah jua :)

Pais Chaos said...

baju ketat.. muka pun ketat..haha..

i'msosupernotcool said...

rezeki kn?
gua x suke tolak..

iezat n hobbes said...

you tak rindu i?

Daffodil D said...

pais : ha ha. senget~

Daffodil D said...

imsosupernotcool : skali pandang sudah..banyak2 dose woot.

Daffodil D said...

iezat : sudah tentu lah tidak. :D

yaziith su anaz said...

u buat sendiri ke pantun ni hangit??



terbaeklah.
buley enter gapena pulak pasni.

Shahrul Azry said...

klmj la tu..macam cilake!

Paan said...

Nak kena berpantun jugak ke kalau propose kau? Pergh! Kau kena carik bakal laki orang sastera la.