Sep 1, 2010

Negeri dan Isinya

Some people say..

" Orang Melaka ni memang kurang ajar sikit. La habau kau kerbau. "

" Laki kelantan ni selalu nak jugak cari perempuan kelantan. Kalau dah ada isteri bukan orang kelantan, last2 pasti isteri tu akan bermadu. "

" Orang terengganu ni kedekut. Makan pun nak berkira. "

" Orang Johor ni bawak kereta berani mati a.k.a tak berhemah. "

Betul ke? Aku sebagai orang yang bukan asal Kelantan, Terengganu, Johor dan Melaka mungkin tak terasa sangat lah. Tapi yang lahir kat negeri terlibat tu, apa perasaan korang? Jujurnya, benda ni adalah persepsi individu eventhough tak pernah keluar statistik yang mengatakan pasal benda ni. Mungkin dari pengalaman dan cerita cerita orang yang membuatkan akhirnya konklusi setiap negeri tu berperangai sebegitu. Kira macam sebabkan nila tu la rosak susu sebelanga. Kan? Bukan pasal 4 negeri ni aje, ade jugak orang bercakap tentang negeri itu dan ini. 4 kat atas tu cuma contoh yang aku pernah dengar la. Aku rasa benda ni simple, jangan cakap pasal negeri orang kalau kau tak nak orang cakap pasal negeri kau. Bila cakap pasal negeri kau, kau tahu nak emo tapi kau duduk bercerita itu ini pasal orang negeri lain. Diam diam sudah. Sejak bila pulak satu manusia tu jadi satu nila lepas tu nak lelehkan air liur dengan air hidung sampai satu negeri terjangkit dengan perangai manusia tu? Fuh.


ps : Orang Selangor perangai macam mana agak nya ya? Santek santek somel somel? He he

17 comments:

~cik manis~ said...

kalau org perak pum same. msti comey3 gak hik3 :P

avid gunner said...

betui2...org perak ni aku dengar suka membantu isteri di dapur..

Daffodil D said...

manis : ha ha, betul2! :)

Daffodil D said...

avid : ha ha muzam, poyo kau. :P

LORD ZARA 札拉 said...

walalala~

aku sentap!

aku orang Johor~

weee~

Daffodil D said...

zara : ecey, sentap lebih lak. babab kang. :P

I_Hate_Lolipop said...

errr...bf aku org melaka :(

ko tgk perangai berdasarkan kes jenayah tertinggi kat negeri. sure ko leh pilih yg terbaik...selamat mencuba~

Daffodil D said...

lollipo hater : ha ha. gitu ke pulak? so gtaw la aku negeri mana jenayah plg kurang :D

etomyam said...

selagi semua penduduk negeri tu menggunakan currency notes Ringgit Malaysia (RM)..semuanya sama je hehe

HonEyBuNNy said...

ngeh3...ila pernah dgr jugak..yala....kedah n selangor apa pulak eh nak beri kata...ehheh

MK Kimi said...

sempat plak dia dia wat research pasal ni? research fungus ko tu dh setel lom..

ko 1st presenter esk.haha! muktamad

lionteen said...

lionteen pun prnah dgr..
tp ade btui pun..
hehe

SUXX said...

pelik gak kan, tp itula kenyataan.

org kelate-gedebe
melaka- kasar
tgganu&negeri 9-kedekut
Johor- berlagak.

erk aku org Malaysia.peace,semua ada.

violet VC said...

org selangor kan cun cun...haha :p

Daffodil D said...

etomyam : ha ha. betul! :)

honeybunny : tatau la, penah dgr itu aje. he he

kimi : sekeh kang. :p

lionteen : btui ka? hoho

suxx : peace. :D

violet : ha ha ha. perasan ko.

Kuwe said...

nok bini hok comey jah sayo ni. tok kiro laa mari mano pong. madu madu ni sek gelenya ado pitih jah lako tu.

hamzah ian said...

wa.. kang nnt jadi mcm akak tu yg ckp pasal famous amos tu. hahha